Bra att veta

HUR SKA JAG GÖRA?

Börja med att kolla att frukten verkligen är mogen, att de fallit till marken betyder inte automatiskt att de skulle vara färdigt mogna. Bästa sättet att testa är att smaka på frukten, knakar det då du biter i det och har kärnorna börjat bli bruna – ja då är det moget. Är kärnorna vita, då skall du ännu vänta lite. Omogna äpplen ger sur must, sötman kommer i takt med att äpplet mognar. En bra grundregel vid mustning är att goda äpplen ger god must.

Samla sedan ihop dina äpplen i luftiga kassar, korgar eller i bananlådor. Papperskassar är bättre än plast. Kolla att inte löv, gräs och hårda kvistar kommer med samt att äpplena är så rena som möjligt (inte ha fågelbajs eller tjockt lager lera på sig).

Plocka gärna äpplena tisdigast dagen innan de skall till musteriet.

KAN JAG HÄMTA ÄPPLENA NÄRSOM HELST?

För att undvika köer tar vi endast emot äpplen genom tidsbeställning.

KAN JAG MUSTA ALLA ÄPPLEN?

Ja, alla mogna äpplen går bra att musta. Det gör ingenting om äpplena har skorv eller har andra skönhetsfel eftersom det inte påverkar smaken. Äpplena kan ha lätta fallskador, men det är viktigt att se till att äpplena inte har börjat mögla eller börjat ruttna. En tumregel är att om äpplet är så fräscht att du skulle kunna äta det, då lämpar det sig för att mustas.

VIKTIGT ATT VETA!

Tyvärr kan vi inte ta emot övermogna, mjöliga äpplen. Mjöliga äpplen gör en dålig must och täpper till maskinernas filter. Ett äppel är övermoget då det inte knakar då man tuggar i det.

Du kan inte musta fallfrukt från djurhagar då det finns risk för att äpplena då kan innehålla kolibakterier.

Äpplen som blivit mörkbruna, börjat ruttna eller är mögliga lämpar sig heller inte för mustning eftersom de utvecklar gift.

HUR MYCKET MUST BLIR DET AV MINA ÄPPLEN?

Man räknar med att man får ut ca 50-70 % av fruktens vikt i must, men det varierar lite beroende på äppelsorten och mognadsgrad. Fasta äppelsorter ger generellt mer must.

HUR LÄNGE HÅLLER MUSTEN?

Den pastöriserade äppelmusten har god hållbarhet. En pastöriserad must i oöppnad förpackning håller upp till ett år i rumstemperatur. Då du väl öppnat flaskan eller förpackningen bör den förvaras i kylskåp, flaskan håller i 1 vecka och bag-in-boxen upp till 3 veckor.

Den opastöriserade musten har betydligt sämre hållbarhet och håller endast ett par dagar i kylskåp, men man kan lätt spara den genom att frysa ner den.