Hyvä tietää

MITEN TOIMIA?

Tarkista, että omenat ovat todellakin kypsiä. Se, että omenat ovat tippuneet maahan ei automaattisesti tarkoita sitä, että omenat olisivat kypsiä. Paras tapa tarkistaa onko omena kypsä, on maistaa sitä. Mikäli omena natisee kun puraiset sitä sekä siemenet ovat muuttumassa ruskeaksi – silloin omena on kypsä. Mikäli siemenet ovat valkoisia, sinun pitää odottaa vielä. Raaka omena antaa hapanta mehua, mehun makeus tulee sitä mukaan kun omenat kypsenevät. Hyvä lähtökohta mehustamisessa onkin, että hyvät omenat antavat hyvää mehua.

Kerää omenat ilmaviin kasseihin, koreihin tai banaanilaatikoihin. Paperikassi on parempi vaihtoehto kuin muovikassi. Tarkista että omenoiden seassa ei ole lehtiä, ruohoja tai kovia oksia sekä että omenat ovat mahdollisimman puhtaita (ei esim. linnunkakkaa tai mutaa).

Kerää omenat mielellään aikaisintaan päivää ennen mehustusta.

VOINKO TUODA OMENAT MILLOIN TAHANSA?

Jotta vältytään ruuhkilta, vastaanotamme omenoita ainoastaan ajanvarauksella.

VOIKO KAIKKIA OMENOITA MEHUSTAA?

Kyllä, kaikki kypsät omenat voidaan mehustaa. Sillä ei ole väliä, jos omenoissa on kauneusvirheitä, se ei vaikuta millään tavalla makuun. Omenissa voi olla pieniä vaurioita, mutta on tärkeätä, etteivät omenat ole alkaneet homehtumaan tai mädäntymään. Hyvä sääntö tässäkin on, että mikäli omena on niin raikas, että voisit sitä syödä, niin se sopii myös mehustettavaksi.

TÄRKEÄTÄ TIETÄÄ!

Valitettavasti emme voi vastaanottaa ylikypsiä tai jauhoisia omenoita. Omena on ylikypsä kun se ei enää natise puraistessa.

Et saa mehustaa omenoita laidunmailta, sillä silloin omenat voivat sisältää kolibakteereita.

Omenat jotka ovat tummanruskeita, ovat alkaneet mädäntymään tai ovat homehtuneet eivät myöskään sovi mehustettavaksi, koska nämä omenat ovat mahdollisesti myrkyllisiä.

KUINKA PALJON MEHUA SAAN OMENOISTANI?

Yleensä lasketaan, että hedelmä antaa noin 50-70 % omasta painostaan, mutta tämä voi vaihdella riippuen omenalajikkeesta sekä kypsymisasteesta. Kiinteät omenat antavat yleisesti enemmän mehua.

KUINKA KAUAN MEHU SÄILYY?

Pastörisoidulla omenamehulla on hyvä säilyvyys. Pastörisoitu omenamehu avaamattomassa pakkauksessa kestää jopa vuoden huoneenlämmössä. Kun kerran olet avannut pakkauksen, mehua pitää säilyttää jääkaapissa. Avattuna jääkaapissa pullo säilyy noin viikon ja hanapakkaus jopa kolme viikkoa.

Pastöroimaton mehu säilyy paljon huonommin, jääkaapissa myös avaamattomana vain muutaman päivä. Pastöroimaton mehu voidaan kuitenkin helposti säilyttää pakastamalla.